Založ si blog

Hystéria okolo osemročných gymnázií. 

Prečo je o osemročné gymnáziá taký záujem? A prečo sa ich snaží ministerstvo obmedzovať?

Od tzv. osemročného gymnázia sa očakáva, že poskytne dieťaťu podnetnejšie prostredie, ucelenejšiu základňu vedomostí a priestor pre lepšie odhalenie daností a rozvoj jeho talentov. V skratke, že dá dieťaťu lepšiu perspektívu uplatniť sa v budúcnosti.

Prečo? Prečo sa to všetko očakáva od osemročných gymnázií, ktoré dieťa v konečnom dôsledku vlastne do života, okrem viac menej všeobecných vedomostí, nevybavia žiadnou špecializáciou, žiadnym konkrétnym balíkom vedomostí, ktoré by mu pomohli zamestnať sa? Veď jeho osnovy /v prvých štyroch rokoch/ sú rovnaké ako osnovy každej ZŠ. A pokiaľ ide o prípravu na vysokú školu, to zvládne  rovnako aj každé bežné gymnázium.

Dnes prijímajú bežne stredné školy takmer každého, kto o ne prejaví záujem a neexistuje teda ani dôvod obávať sa, že sa dieťa z deviateho ročníka ZŠ na gymnázium nedostane.

Prečo teda tá hystéria? Prečo sú rodičia ochotní komplikovať si život vybavovaním prihlášok, traumatizovať svoje dieťa prijímačkami a zaťažovať sa administratívnymi vybavovačkami pri zmene školy?

Mňa napadajú tieto dôvody:

Za prvé, ide o vyššiu úroveň vyučovacích hodín. Nie však preto, žeby tam boli lepší učitelia, či nejaké lepšie materiálne vybavenie /pokiaľ si ho rodičia sami nezasponzorovali/. Je to spôsobené hlavne tým, že tieto školy nie sú povinné prijať každého uchádzača a už vôbec nie uchádzača s poruchami učenia, či správania /takí sa tam spravidla ani len nepokúšajú dostať/. Učiteľ na takej škole nemusí stráviť polovicu /a v ojedinelých prípadoch možno aj viac ako polovicu/ hodiny umravňovaním, upozorňovaním a upokojovaním nespratníka a väčšinou následne aj celej triedy, a tak môže celý vyčlenený čas venovať učeniu, vysvetľovaniu, individuálnemu prístupu… To deti v bežných školách nie vždy dostanú.

Za druhé, ide o psychickú pohodu dieťaťa.

Úspešní uchádzači majú vďaka výberovosti týchto škôl, šancu, stráviť nasledujúce roky, minimálne v pokojnejšom a tvorivejšom  prostredí, oproti menej šťastným rovesníkom na ZŠ. A to je v súčasnosti veľký bonus. Možno niekedy väčší, ako všetko ostatné. Ak je v triede nejaké to integrované dieťa s poruchou učenia, či nedaj boh správania, tak majú väčšinou, ako deti, tak aj učitelia, o istý druh zábavy postarané. A to takmer na každej hodine a každý deň a po celý rok.

Takže plne chápem rodičov, že aj pri najmenšom náznaku, že to ich dieťa zvládne, snažia sa ho dostať do tejto privilegovanej inštitúcie. Zabijú jednou ranou dve muchy. Lepšia úroveň vedomostí a väčšia pohoda pre dieťa. Tieto inštitúcie sa tak stávajú okrem iného aj predmetom úniku pred upadajúcimi a vďaka zlému súčasnému školskému zákonu, neraz protivne neznesiteľnými podmienkami v bežnej škole.

A možno sa nájdu ďalšie dôvody. Rada by som sa k nim dopátrala. Nepochybne by bolo zaujímavé poznať viac názorov na otázku: Prečo je dobré poslať dieťa preč z bežnej ZŠ?

Parkovanie v Bratislave – PAAS

24.11.2022

Je to len zdieranie. A nikto ma nepresvedčí o opaku. Už ste parkovali v Petržalke? A dostali ste aj pokutu? A vôbec nie malú? Ha,ha, ha. Na Slovensku sa dejú vážne zaujímavé veci. Napr. bývate v Petržalke, máte v Petržalke zaregistrované auto, zaparkujete v Petržalke a dostanete pokutu za nesprávne parkovanie, hoci parkujete na verejnom a hlavne poloprázdnom parkovisku a [...]

Parkovanie v Bratislave

17.11.2022

Parkovanie v Bratislave? Ak chcete pochopiť tú nekonečnú spleť a labyrint chodieb jeho pravidiel a zón a časov a poplatkov a možností ich nejako uhradiť, tak si vyčleňte naozaj dostatok času a trpezlivosti. Tento neprehľadný a vskutku na pochopenie náročný takmer hlavolam vymyslel alebo úplne mentálne slabý jedinec či skupina jedincov, alebo bezcitný génius, ktorý chce z [...]

Akú úroveň v školách očakávame? ??

30.10.2017

Verejnosť už možno počula niečo o tom, že sa v školách zaviedlo tzv. inkluzívne vzdelávanie, ale nepredpokladám, že si pod tým niečo predstavuje. Vo všeobecnosti to okrem extrémneho zaťaženia učiteľov neprináša ďalším zaintersovaným väčšie problémy, pokiaľ sa do bežnej triedy nedostane dieťa s tzv. ADHD diagnózou. Dokonca ani vtedy sa nemusí jednať o kritický [...]

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 37047x
Priemerná čítanosť článkov: 2315x

Autor blogu

Kategórie