Založ si blog

Tak čo s našimi dobre živenými detičkami?

Debaty, reči, sľuby, prísľuby, alarmy, štatistiky, štúdie…..máme toho už za sebou naozaj veľa, ale nič z toho akosi nepomáha.

Detičky nám posedkávajú pri počítačoch a televízoroch, papkajú chipsy, hranolky a hamburgery, bucľatejú a chorľavejú. A stále sa akosi nevieme rozhýbať.

Niekto si myslí, že je to každého vec osobná, iní veria, že to patrí výsostne do rodinných kompetencií, ďalší sú presvedčení, že to spoločnosť sa má o všetko postarať.

Áno, sú aj takí, čo by všetky možnosti skombinovali, tí väčšinou však nemajú ani šajnu, čo by konkrétne mohli pre to urobiť.

Patrím k nim. Myslím, že aké také výsledky sa dostavia, len ak zabojujeme všetci a na všetkých frontoch. Spoločnosť, rodina, osoba. Rodinu a osobu ovplyvním len svoju, ale k tej spoločnosti by som sa rada vyjadrila.

Problém je dosť rozsiahly, veď zahŕňa niekoľko faktorov.

Odborník na obezitu by ich určite našiel viac ale pre bežného smrteľníka sú najznámejšie dva faktory. A to faktor výživy a faktor pohybu.

Ja sa v tejto časti zameriam na pohyb. Je ho málo. To je notoricky známy fakt. Majú ho málo dospelí a žiaľ aj deti. Niekde na vidieku to možno nie je až také alarmujúce ale aj tam to už prichádza.

Internet, 125 TV programov, DVD nosiče, elektronické hry na mobiloch…..to všetko si vyžaduje pokoj a sústredenie, žiaľ prevažne v sede. A rodič, ktorý musí sedieť v práci, ťažko dohliadne na dostatok pohybu svojej ratolesti.

Prirodzená chuť vybehnúť z domu, sa pod vábivým vplyvom techniky vytráca. Voľné plochy na hranie, kde si naše deťúrence mohli nezáväzne pretiahnuť svaly ustupujú, v tom najlepšom prípade, organizovaným ihriskám. Tam si ale vstup musíte často vykúpiť.

No, kiež by aspoň takých bolo dosť.

A detičky sedia a sedia a sedia. V škole, doma, vonku…..

Môj návrh. Dajme do školských osnov osem hodín telocviku týždenne. Pozor! Nie osem hodín tréningu. Osem hodín telocviku.

Kedysi bol telocvik hodina, na ktorú sme sa všetci tešili. Vlastne najobľúbenejšia hodina z vyučovania. Nech sa to vráti. Nech majú deti tréning jednu alebo dve hodiny týždenne, ale ostatných šesť, nech je telocvik. Je samozrejme na odborníkoch, ako zostaviť plán hodiny tak, aby sa deťom páčila a ja nepochybujem, že sa to dá.

Keď som chodila na vysokú školu, mali sme okolo seba veľa múdrych ľudí.

Jeden z nich nám raz povedal, že na Slovensku mnohí ľudia vynakladajú najprv nekonečné množstvo energie na vymýšľanie zdôvodnení, prečo sa problém riešiť nedá. Ako by sa to išlo, riešia, až keď prvá možnosť zlyhá….

Aj v mojom návrhu je určite veľa úskalí, ako napríklad hygienikmi schválený celkový počet vyučovacích hodín, nedostatok učiteľov telocviku, chýbajúce priestory…..

Sú ale príklady, kde to funguje. Takzvané športové školy. Prečo to tam ide?

Samozrejme, už počujem tých, čo hľadajú zdôvodnenie, prečo sa to nedá.

Ako by sa musela znížiť hodinová dotácia niektorých predmetov a o ktoré predmety by sa jednalo, atď. Ale o to práve ide. Musíme si určiť priority. Chceme deti rozhýbať, alebo chceme aby ovládali konštrukčnú geometriu /nechcem znižovať jej dôležitosť…/.

Prečo deťom v športových školách nechýba to, o čo sú z iných predmetov ochudobnení? Kedy prestaneme chápať základnú školu LEN ako hlavnú prípravku na budúce povolanie?

Kedy pochopíme, že by to mala byť ustanovizeň s oveľa širším záberom? Že by nás mala pripraviť aj na život v rodine, medzi priateľmi, na život, v ktorom treba absolvovať nekonečné množstvo činností mimo zamestnania? Dať našim deťom všeobecné vedomosti, potrebné zručnosti, zdravé návyky a možno aj tie správne vzory?

 

Parkovanie v Bratislave – PAAS

24.11.2022

Je to len zdieranie. A nikto ma nepresvedčí o opaku. Už ste parkovali v Petržalke? A dostali ste aj pokutu? A vôbec nie malú? Ha,ha, ha. Na Slovensku sa dejú vážne zaujímavé veci. Napr. bývate v Petržalke, máte v Petržalke zaregistrované auto, zaparkujete v Petržalke a dostanete pokutu za nesprávne parkovanie, hoci parkujete na verejnom a hlavne poloprázdnom parkovisku a [...]

Parkovanie v Bratislave

17.11.2022

Parkovanie v Bratislave? Ak chcete pochopiť tú nekonečnú spleť a labyrint chodieb jeho pravidiel a zón a časov a poplatkov a možností ich nejako uhradiť, tak si vyčleňte naozaj dostatok času a trpezlivosti. Tento neprehľadný a vskutku na pochopenie náročný takmer hlavolam vymyslel alebo úplne mentálne slabý jedinec či skupina jedincov, alebo bezcitný génius, ktorý chce z [...]

Hystéria okolo osemročných gymnázií. 

05.02.2018

Prečo je o osemročné gymnáziá taký záujem? A prečo sa ich snaží ministerstvo obmedzovať? Od tzv. osemročného gymnázia sa očakáva, že poskytne dieťaťu podnetnejšie prostredie, ucelenejšiu základňu vedomostí a priestor pre lepšie odhalenie daností a rozvoj jeho talentov. V skratke, že dá dieťaťu lepšiu perspektívu uplatniť sa v budúcnosti. Prečo? Prečo sa to [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 16
Celková čítanosť: 37488x
Priemerná čítanosť článkov: 2343x

Autor blogu

Kategórie